Menu

Makovo – tvarohové pokušenie

  • PSX_20150629_215339
  • tvaroh-mak-ribezle
  • Detaily
  • Žiadne komentáre
  • Podobné články

Toto je jeden z mojich najobľúbenejších koláčov pretože zbožňujem kombináciu mak a tvaroh. Hneď ako som prvýkrát objavila makovú múku musela som ihneď vyskúšať upiecť tento skvelý koláč s tvarohom. Tentokrát som sa rozhodla vrch koláča ozdobiť kyslou smotanou a šípkovým džemom. Kombinácia týchto chutí je naozaj skvelá. Povrch koláča však môžete ozdobiť čímkoľvek, čo vám chutí, čokoládou, šľahačkou, ovocím. Výborná je kombinácia, kyselkavých džemov (ríbezľový, šípkový) alebo čerstvého ovocia.

Ingrediencie

  • kruhová forma priemer 27-30cm, štvorcová forma 20x20cm
  • 2 hrnčeky tmavej makovej múky
  • 1/2 hrnčeka roztopeného masla (125g)
  • 1 hrnček mlieka
  • 2 celé vajíčka
  • 1 hrnček kokosového cukru
  • 1/2 balíka prášku do pečiva
  • 1 kávová lyžička vanilkovej arómy

Tvarohová plnka

  • 500g jemného tvarohu
  • 3-4 lyžice medu
  • 2 celé vajcia
  • 1 kávová lyžička vanilkovej arómy
  • 1 polievková lyžica vanilkového pudingu (prášok)
  • 1 kyslá smotana na potretie

Postup

  1. Najskôr si do väčšej misky nachystajte všetky tekuté suroviny 2 vajcia, roztopené maslo, mlieko. Všetko spolu poriadne metličkou premiešajte.
  2. Postupne primiešajte kokosový cukor, makovú múku a kypriaci prášok. Cesto je trošku hustejšie.
  3. Plech si vymastíte maslom a vysypte múkou prípadne bezlepkovou zmesou. Cesto nalejte na plech a rovnomerne rozotrite po celej ploche plechu.
  4. Tvarohovú plnku si pripravíte zmiešaním tvarohu, celých vajec, medu a na záver pridajte vanilkovú arómu. Všetko spolu v miske poriadne premiešajte. Na zahustenie som pridala polievkovú lyžicu pudingu prípadne môžte použiť aj zlatý klas.
  5. Takto pripravenú plnku rozotrite na cesto, ktoré ste si už pripravili a rovnomerne rozotrite po celom povrchu.
  6. Koláč pečte pri teplote 170 stupňov približne 40-45 minút.
  7. Hotový koláč nechajte vychladnúť. Kyslú smotanu vymiešajte s kokosovým cukrom (množstvo podla chuti) a rovnomerne rozotrite na vychladnutý koláč. Na ozdobenie môžte použiť rôzne druhy džemu. Ja som použila pikantný šípkový džem.

Zdielaj tento recept !
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Tumblr0

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

hrncekovy-makovy-kolac

Makový hrnčekový koláč

Obľubujete klasický rýchly hrnčekový makový koláč? Toto je jeho zdravšia verzia, ktorú máte za pár minút hotovú, keď si urýchlene potrebujete zahnať chuť na sladké. Na svoje si prídu hlavne tí, čo zbožňujú mak. Chuť …

struhaný jablkový koláč 2

Strúhaný jablkovo-tvarohový koláč

Úžasný jablkový koláčik s jesennou atmosférou. Keksíkove cesto je veľmi jemné a celý koláč je ľahučký a šťavnatý. Najlepšie chutí ešte teplý s kopčekom šľahačky, ja si ho preto stále prihrievam v mikrovlnke. Ingrediencie na …

jablko-skorica-kolac

Jablkovo škoricový koláč

Veľmi rada pečiem, ale rozhodne neobľubjem zložité koláče, ktorých príprava zaberie aj pol dňa. Vačšinou zvyknem robiť koláče, ktoré su rýchle, jednoduché a zároveň dobre vyzerajú. Ak si myslíte, že koláče pripravené zo zdravších surovín …

IMG_8202

Makovo tvarohové kocky

Tento rok ubehol naozaj neuveriteľne rýchlo a pomaly už treba začať premýšľať nad vianočným pečením. Neviem prečo, ale mne tento koláčik chuťou aj výzorom pripomína atmosféru Vianoc, takže ho určite plánujem zaradiť do vianočného pečenia. …

čoko koláč

Extra čokoládový vláčny koláč

Už dvakrát sa mi potvrdilo, že kombinácia gaštanovej a makovej múky je jednoducho skvelá. Prvýkrát som tento koláč piekla s použitím bielej makovej múky, ale kedže sa mi teraz nepodarilo kúpiť bielu makovú múku použila …