Menu

Strúhaný jablkovo-tvarohový koláč

  • struhaný jablkový koláč 2
  • IMG_8340
  • IMG_8312
  • IMG_8368
  • Detaily
  • Žiadne komentáre
  • Podobné články

Úžasný jablkový koláčik s jesennou atmosférou. Keksíkove cesto je veľmi jemné a celý koláč je ľahučký a šťavnatý. Najlepšie chutí ešte teplý s kopčekom šľahačky, ja si ho preto stále prihrievam v mikrovlnke.

Ingrediencie na cesto

  • štvorcový plech na pečenie 20cmx20cm
  • 290g hladkej špaldovej múky (použitú múku nájdete na konci článku)
  • 100g tapiokovej múky
  • 200g masla
  • 1 žĺtok
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
  • 1 polievková lyžica kokosového cukru
  • 1 polievková lyžica medu

Ingrediencie na jablkovo-tvarohovú plnku

  • 2 väčšie jablká
  • škorica
  • 250g hladkého tvarohu
  • 2 až 3 polievkové lyžice medu

  • 1 celé vajce
  • 2-3 polievkové lyžice medu
  • 1 polievková lyžica tapiokovej múky

Postup

  1. Do hlbokej misky si nachystáme hladkú špaldovú múku, pridáme tapiokovú múku, kypriaci prášok, zmäknuté maslo, med, cukor a žĺtok. Všetky suroviny spolu zmiešame a rukami vypracujeme cesto. Ak sa vám cesto lepí na ruky pridajte ešte trochu špaldovej múky. Cesto je konzistenciou veľmi podobné vianočným koláčom.
  2. Hotové cesto si rozdelte na dve polovice. Plech na pečenie si vymastíme maslom a vysypeme múkou. Polku cesta rozmačkáme na plech prstami po celom povrchu. Môžte vytvarovať malý okraj vysoký cca. 1cm. Cesto popicháme vidličkou. Plech s pripraveným cestom dajte asi na hodinu odpočívať do chladničky. Z druhej polovice cesta vytvarujte guľu, ktorú dajte tiež na hodinu odpočívať do chladničky.
  3. Jablká si ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Jablká rukami pomačkáme aby sme z nich odstránili prebytočnú šťavu.
  4. Tvaroh si najskôr zmiešame s medom a poriadne premiešame. Med dajte podľa chuti cca. 2-3 polievkové lyžice. Pridáme celé vajce a tapiokovú múku. Všetko spolu premiešame.
  5. Na nachystané cesto rovnomerne rozotrieme tvaroh a na povrch rozsypeme nastrúhané jablká. Jablká posypeme škoricou.
  6. Na záver na koláč na strúhadle nastrúhame druhú polovicu cesta, tak aby sme úplne zakryli jablká.
  7. Koláč pečieme pri teplote 180 stupňov cca. 45 min, kým povrch koláča nie je zlatohnedý.
  8. Podávame s kopčekom šľahačky.

Špaldová múka, ktorú som použila pri pečení tohoto koláča.
IMG_8312

Zdielaj tento recept !
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Tumblr0

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

cokies

Tapiokovo-špaldové sušienky

No mňa tuším stále viac chytá vianočný ošiaľ minimálne čo sa pečenia týka. Včera ani neviem ako som namiešala cesto na skvelé sušienky, ktoré sú chuťovo veľmi podobné vianočnému pečivu. Do cesta som primiešala aj …

puding

Domáce monte

Áno tento dezert sa svojou chuťou naozaj podobá Monte!Potvrdili mi to všetci, ktorí mali možnosť ho vyskúšať. A túto dobrotu si zvládne doma pripraviť úplne každý. Príprava je trošku zábavná pretože najskôr si musíte pripraviť …

PSX_20150629_215339

Makovo – tvarohové pokušenie

Toto je jeden z mojich najobľúbenejších koláčov pretože zbožňujem kombináciu mak a tvaroh. Hneď ako som prvýkrát objavila makovú múku musela som ihneď vyskúšať upiecť tento skvelý koláč s tvarohom. Tentokrát som sa rozhodla vrch …

jablko-skorica-kolac

Jablkovo škoricový koláč

Veľmi rada pečiem, ale rozhodne neobľubjem zložité koláče, ktorých príprava zaberie aj pol dňa. Vačšinou zvyknem robiť koláče, ktoré su rýchle, jednoduché a zároveň dobre vyzerajú. Ak si myslíte, že koláče pripravené zo zdravších surovín …

IMG_8992

Orechová smršť

Toto je u nás doma veľmi obľúbený koláč ešte nikdy sa nestalo, že by sa nezjedol. Pôvodný recept na tento koláčik je z klasickej múky a s bielym cukrom, ale prepadla ma na neho strašná …