Menu

Makovo tvarohové kocky

  • IMG_8202
  • PSX_20151119_083441
  • Detaily
  • Žiadne komentáre
  • Podobné články

Tento rok ubehol naozaj neuveriteľne rýchlo a pomaly už treba začať premýšľať nad vianočným pečením. Neviem prečo, ale mne tento koláčik chuťou aj výzorom pripomína atmosféru Vianoc, takže ho určite plánujem zaradiť do vianočného pečenia. Zatiaľ som ho nikdy neskúšala robiť v zdravšej verzii, ale rozhodla som sa to skúsiť a s výsledkom som veľmi spokojná. Necítim žiaden rozdiel a viem, že do seba zbytočne nepchám biely cukor. Navyše zbožňujem mak, vždy keď sa náhodou s ním dostanem do kontaktu neviem ho prestať jesť. Ak aj vy patríte k takýmto makovým závislakom určite si upečte tento koláčik!

Ingrediencie na keksíkový korpus

  • štvorcová forma na pečenie cca. 20cmx20cm
  • 220g hladkej špaldovej múky
  • 1 žĺtok
  • 1 polievková lyžica medu
  • 130g masla
  • 1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva

Ingrediencie na makovú plnku

  • 250g mletého maku
  • 100g kokosového cukru
  • 50g roztopeného masla
  • 3 polievkové lyžice slivkového lekváru
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy

Ingrediencie na tvarohovú plnku

  • 500g hladkého tvarohu
  • 80g mascarpone
  • 150g (3PL) medu
  • 2 celé vajcia
  • 1 bielko
  • 1 polievková lyžica tapioka škrobu
  • citrónová kôra

Postup

  1. Ako prvé začneme s prípravou cesta. Všetky prísady na cesto dajte do misky a vymieste hladké cesto. Formu na pečenie si vymastíme maslom a vysypeme múkou. Hotové cesto prstami vymačkáme po celom povrchu formy a vytvarujeme si asi 1 cm vysoký okraj. Cesto môžte popichať vidličkou. Takto pripravené cesto dajte odpočívať do chladničky a pokračujeme s prípravou plniek.
  2. Do pomletého maku pridáme kokosový cukor, slivkový lekvár citrónovú šťavu a roztopené maslo. Podľa chuti môžte pridať aj iné suroviny napr. hrozienka. Všetky ingrediencie spolu poriadne zmiešame. Plnka je veľmi hustá, takže pri zmiešavaní môžte kľudne použiť ruky, ako keby ste miesili cesto.Hotovú plnku nanesieme na korpus a prstami ju rovnomerne rozotrieme po celom povrchu.
  3. Tvarohovú plnku si pripravíme zmiešaním tvarohu, mascarpone, citrónovej kôry a medu. Tieto suroviny poriadne premiešame, aby sa nám dôkladne spojili. Na záver pridáme vajíčka a tapiokový škrob a plnku opäť poriadne premiešame. Hotovú plnku nalejeme na makovú vrstvu a rovnomerne rozotrieme.
  4. Takto pripravený koláč pečieme cca. 60 minút. Prvú polhodinku na 180 stupňov, potom stiahneme teplotu na 160 stupňov a pečieme zvyšných 30 minút. Koláč krájame až keď je dôkladne vychladnutý na menšie kocky.

Zdielaj tento recept !
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Tumblr0

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

IMG_8992

Orechová smršť

Toto je u nás doma veľmi obľúbený koláč ešte nikdy sa nestalo, že by sa nezjedol. Pôvodný recept na tento koláčik je z klasickej múky a s bielym cukrom, ale prepadla ma na neho strašná …

struhaný jablkový koláč 2

Strúhaný jablkovo-tvarohový koláč

Úžasný jablkový koláčik s jesennou atmosférou. Keksíkove cesto je veľmi jemné a celý koláč je ľahučký a šťavnatý. Najlepšie chutí ešte teplý s kopčekom šľahačky, ja si ho preto stále prihrievam v mikrovlnke. Ingrediencie na …

cokies

Tapiokovo-špaldové sušienky

No mňa tuším stále viac chytá vianočný ošiaľ minimálne čo sa pečenia týka. Včera ani neviem ako som namiešala cesto na skvelé sušienky, ktoré sú chuťovo veľmi podobné vianočnému pečivu. Do cesta som primiešala aj …

PSX_20150629_215339

Makovo – tvarohové pokušenie

Toto je jeden z mojich najobľúbenejších koláčov pretože zbožňujem kombináciu mak a tvaroh. Hneď ako som prvýkrát objavila makovú múku musela som ihneď vyskúšať upiecť tento skvelý koláč s tvarohom. Tentokrát som sa rozhodla vrch …

orieskova-makova-babovka

Makovo orechová bábovka bez múky

Skvelá šťavnatá bábovka, ktorú som sa rozhodla vyskúšať aj keď som mala trošku obavy ako to dopadne. Ale naozaj sa dá takáto krásavica upiecť bez štipky múky Ingrediencie na cesto Postup Zdielaj tento recept !0000