Menu

Jablkovo škoricový koláč

  • jablko-skorica-kolac
  • Detaily
  • Žiadne komentáre
  • Podobné články

Veľmi rada pečiem, ale rozhodne neobľubjem zložité koláče, ktorých príprava zaberie aj pol dňa. Vačšinou zvyknem robiť koláče, ktoré su rýchle, jednoduché a zároveň dobre vyzerajú. Ak si myslíte, že koláče pripravené zo zdravších surovín nevyzerajú príliš lákavo a ich príprava je náročná, mýlite sa! Pripravila som si pre Vás recept na jablkovo škoricový koláč, ktorý je rýchly a bez obáv ho môžte ponúknuť nedeľnej návšteve. Zaujímavoťou tohoto koláču je, že vynecháme klasickú múku, a použijme bielu makovú múku.

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky makovej bielej múky (dostanete kúpiť vo farmárskej tržnici Fresh Market, budova bývalej Ikei)
  • 1/2 hrnčeka roztopeného masla
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • 2 vajíčka
  • 4 lyžice medu
  • 4 jablká
  • Pol balíčka kypriaceho prášku
  • škoricu na posypanie

Postup

  1. Do väčšej misky rozbijeme celé vajcia, pridáme med, roztopené maslo , mlieko a všetko jemne s metličkou premiešame.
  2. Pridáme makovú múku a priebežne miešame. Na záver do cesta pridáme kypriaci prášok a kyslú smotanu. Ak sa Vám zdá cesto príliš husté pridajte viac smotany alebo dolejte trochu mlieka.
  3. Jablká si ošúpeme a nastrúme na rezance, na klasickom strúhadle. Rukami ich dobre zmačkneme, aby sme odstránili prebytočnú šťavu. Takto nachystané jablká si v miske poprášime škoricou.
  4. Formu na pečenie si vymastíme maslom a vysypeme makovou múkou.
  5. Do pripravenej formy si vareškou dáme polovicu pripraveného cesta a rovnomerne ho rozotrieme po celej ploche formy.
  6. Na takto pripravené cesto poukladáme jablká, ktoré opäť rovnomerne rozložíme po celej ploche.
  7. Na záver na jablká rovnomerne rozotrieme druhú polovicu cesta, tak aby boli jablká úplne zakryté.
  8. Takto pripravený koláč vložíme do trúby a pečieme na 170 ◦C 35 min. zhora aj zdola. Po 35 minútach treba prehodiť program len na pečenie z dola a piecť približne dalších 15 -20 minút.

  • Maková múka sa získava z pomletej vylisovanej sušiny z olejnatých semien maku. Pri múke sa pomocou lisovania za studena odstráni z maku olej a následne sa mak zbavený oleja zomelie na jemnú múku.
  • Oproti mletému maku sa múka dá použiť ako bezpečná bezlepková náhrada pšeničnej múky.
  • Zdielaj tento recept !
    Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Tumblr0

    Napísať komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    čoko koláč

    Extra čokoládový vláčny koláč

    Už dvakrát sa mi potvrdilo, že kombinácia gaštanovej a makovej múky je jednoducho skvelá. Prvýkrát som tento koláč piekla s použitím bielej makovej múky, ale kedže sa mi teraz nepodarilo kúpiť bielu makovú múku použila …

    struhaný jablkový koláč 2

    Strúhaný jablkovo-tvarohový koláč

    Úžasný jablkový koláčik s jesennou atmosférou. Keksíkove cesto je veľmi jemné a celý koláč je ľahučký a šťavnatý. Najlepšie chutí ešte teplý s kopčekom šľahačky, ja si ho preto stále prihrievam v mikrovlnke. Ingrediencie na …

    tapioka-puding-vanilka-skorica

    Tapiokový vanilkový puding so škoricou

    Ak patríte k milovníkom pudingu určite si zamilujete túto verziu vanilkového pudingu z tapioky. Keď som ho prvýkrát vyskúšala bola som prekvapená ako skvelo a fantasticky chutí. Rozdiel je len v tom, že miesto klasického …

    PSX_20150629_215339

    Makovo – tvarohové pokušenie

    Toto je jeden z mojich najobľúbenejších koláčov pretože zbožňujem kombináciu mak a tvaroh. Hneď ako som prvýkrát objavila makovú múku musela som ihneď vyskúšať upiecť tento skvelý koláč s tvarohom. Tentokrát som sa rozhodla vrch …

    hrncekovy-makovy-kolac

    Makový hrnčekový koláč

    Obľubujete klasický rýchly hrnčekový makový koláč? Toto je jeho zdravšia verzia, ktorú máte za pár minút hotovú, keď si urýchlene potrebujete zahnať chuť na sladké. Na svoje si prídu hlavne tí, čo zbožňujú mak. Chuť …