Menu

Domáce monte

  • puding
  • puding
  • 13325575_1310643772296591_4625384815998203086_n
  • Detaily
  • Žiadne komentáre
  • Podobné články

Áno tento dezert sa svojou chuťou naozaj podobá Monte!Potvrdili mi to všetci, ktorí mali možnosť ho vyskúšať. A túto dobrotu si zvládne doma pripraviť úplne každý. Príprava je trošku zábavná pretože najskôr si musíte pripraviť naozaj hustú hmotu z tapiokového prášku. Možno sa vám bude zdať postup čudný treba sa trošku potrápiť s ponorným mixérom, ale mne sa táto príprava osvedčila.

Ingrediencie

  • 80g tapiokovej múky
  • 200ml mlieka
  • 3-4 polievkové lyžice medu (podľa chuti)
  • 1 žĺtok
  • 500g mascarpone
  • 100g horkej čokolády





Postup


 

  1. Pri príprave postupujeme ako pri klasickom pudingu. Nalejeme si do hrnca mlieko, pridáme žlĺtok a tapiokovú múku a všetko spolu rozmiešame metličkou.
  2. Na miernom ohni zmes zahrievame, kým nám nezačne hustnúť. To čo vám vznikne bude veľmi hustá lepkavá hmota, ani neviem či sa to dá nazvať pudingom, ale presne také to má byť. Veľmi husté! Túto hmotu si premiestnite do misky.
  3. Do mierne vyhladnutého pudingu pridajte med a mascarpone a všetko zmiešajte ponorným mixérom. Chvíľku to potrvá kým sa vám hustý puding spojí s mascarpone. Je to trošku zložité na rozmixovanie treba sa potrápiť, ale výsledok bude stáť za to.
  4. Puding si rozdeľte na polovicu do dvoch misiek.
  5. Čokoládu si na miernom ohni roztopíme s troškou masla. Stačí naozaj len troška, pretože potrebuje aby nám čokoláda ostala skôr hustejšej konzistencie. Takt o roztopenú čokoládu primiešame do jednej časti pudingu a miešame kým sa puding s čokoládou nespoja.
  6. Takto nachystané pudingy (tmavý aj bledý) vrstvíme do sklenených pohárov pomocou polievkovej lyžice, tak aby nám vznikol dvojfarebný efekt.
  7. Puding uchovávajte v chladničke.

A čo takto malinová verzia?

13325575_1310643772296591_4625384815998203086_n

Ak preferujete skôr ovocné svieže dezerty tak táto verzia je určite pre vás. Postup je úplne rovnaký akurát budeme potrebovať trošku malín, ktoré môžu byť pokojne aj mrazené.

Ingrediencie

  • 80g tapiokovej múky
  • 200ml mlieka
  • 3-4 polievkové lyžice medu (podľa chuti)
  • 1 žĺtok
  • 500g mascarpone
  • 150g mrazených malín





Postup


 

  1. Pri príprave postupujeme ako pri klasickom pudingu. Nalejeme si do hrnca mlieko, pridáme žlĺtok a tapiokovú múku a všetko spolu rozmiešame metličkou.
  2. Na miernom ohni zmes zahrievame, kým nám nezačne hustnúť. To čo vám vznikne bude veľmi hustá lepkavá hmota, ani neviem či sa to dá nazvať pudingom, ale presne také to má byť. Veľmi husté! Túto hmotu si premiestnite do misky.
  3. Do mierne vyhladnutého pudingu pridajte med a mascarpone a všetko zmiešajte ponorným mixérom. Chvíľku to potrvá kým sa vám hustý puding spojí s mascarpone.
  4. Puding si rozdelte na polovicu do dvoch misiek.
  5. Mrazené maliny si rozpustíme v hrnci s lyžicou vody, mierne zohrejeme. Následne ich prepasírujeme cez stredne veľké sitko. Maliny primiešame do jednej polovice pudingu a miešame až kým sa puding s malinami nespoja.
  6. Takto nachystané pudingy (tmavý aj ružový) vrstvíme do sklenených pohárov, tak aby nám vznikol dvojfarebný efekt.
  7. Puding uchovávajte v chladničke.

A čo to vlastne tá tapioca je?

Tapiokový škrob sa získava z koreňa rastliny maniok. Maniok je rastlina z južnej Ameriky a Západnej Indie, známa tiež pod názvom yuca. V týchto krajinách sa jej vláknité korene používajú v rôznych formách, ako náhrada múky na pečenie, pri výrobe piva, želé, ale aj ako škrob na výrobu pudingu.
Narozdiel od kukuričného škrobu, tapiokový škrob je prirodzene bezlepkový.

Tapiokový škrob obsahuje veľa rezistentného škrobu, ktorý patrí medzi nevyužiteľné polysacharidy a vzniká ako medziprodukt pri trávení v tenkom čreve. Je odolný voči tráviacim enzýmom, čím vytvára zložku nestráviteľnú v tenkom čreve. Ako nestráviteľná časť škrobu tak odchádza do hrubého čreva, kde zvyšuje oxdáciu tukov. Rezistentný škrob sa teda trávi až v hrubom čreve, kde živý priateľské baktérie. Keď baktérie trávia rezistentné škroby, vytvárajú niekoľko zlúčenín vrátane plynov a mastných kyselín s krátkym reťazcom (SCFA), to znamená, že sa rezistentný škrob sa vlastne premieňa na tuk.

Obsah rezistentného škrobu možno zvýšiť uložením hotového jedla na niekoľko hodín do chladničky

Zdielaj tento recept !
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Tumblr0

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

čoko kocky

Čoko kocky

Ingrediencie na korpus Ingrediencie na mascarpone krém Postup Zdielaj tento recept !0000

struhaný jablkový koláč 2

Strúhaný jablkovo-tvarohový koláč

Úžasný jablkový koláčik s jesennou atmosférou. Keksíkove cesto je veľmi jemné a celý koláč je ľahučký a šťavnatý. Najlepšie chutí ešte teplý s kopčekom šľahačky, ja si ho preto stále prihrievam v mikrovlnke. Ingrediencie na …

PSX_20151104_091819

Čokoládové košíčky

Jednoduchý recept, na ktorý potrebujete len košíčky od Tescomy s vyberateľným dnom. Mne osobne sa práca s nimi veľmi páči, kedže za pár minút vytvoríte dezert, ktorý skvelo vyzerá. Zatiaľ som s nimi skúšala len …

IMG_20150522_102143-1

Mascarpone srdiečka s chili čokoládou

Ingrediencie na mandľový korpus Ingrediencie na mascarpone krém Postup Zdielaj tento recept !0000